Pikajäähdytys- ja pikapakastuslaitteet
Nopea elintarvikkeiden jäähdytys/jäädytys säilyttää alkuperäisen koostumuksen, aromin, värin ja kosteuden. Jos elintarvikkeet jäähtyvät hitaasti lämpötila-alueella +65:stä asteesta + 10 asteeseen nämä ominaisuudet menetetään. Myöskin bakteerien kasvu on voimakkainta juuri tällä lämpötila-alueella, joten elintarvikkeet kannattaa aina säilyttää tällä lämpötila-alueella mahdollisimman pienen aikavälin.
Pikajäähdytys säilyttää elintarvikkeiden alkuperäiset ominaisuudet kun lämpötila pudotetaan jopa +90:stä asteesta +3:een asteeseen esimerkiksi puolessatoista tunnissa ja lämpötila pidetään 0:n asteen ja +5 asteen välillä. Näin elintarvikkeiden laatu säilyy lähes entisellään.
Pikapakastus jäädyttää esimerkiksi keitetyt elintarvikkeet nopeasti muuttaen sisällä olevan nesteen jäisiksi mikro-kiteiksi vahingoittamatta ruoan omaa solurakennetta. Tällaisessa prosessissa elintarvikkeen sisäinen lämpötila on mahdollista laskea esimerkiksi +90:stä asteesta -18 asteeseen nopealla aikavälillä.
Pikajäähdyttimet/pikapakastimet tarjoavat mm. seuraavia etuja :
- kaikki elintarvikelajit ovat turvallisia käytössä koska jäähdytysprosessit täyttävät HACCP:n vaatimukset
- ruoan kosteus ei haihdu tavalliseen tapaan ja paino säilyy paremmin
- vähemmän hävikkiä koska elintarvikkeita voidaan säilyttää pidemmän aikaa
- aikaa säästyy kun elintarvikkeita voidaan valmistaa tarvittavan suuruisissa erissä nopeammin
- elintarvikkeita voidaan tarjota loppuasiakkaille juuri suunniteltuna vuoden ajankohtana, sesonkiajan ulkopuolella